Octopussy - Mustekala (1983)

http://www.imdb.com/title/tt0086034/
IMDb 6.6
miehet 6.6 naiset 6.5
US 6.6 non-US 6.5

Budjetti $27,500,000, tuotto $187,500,00

John Glen ohjaa, kässäröimässä George MacDonald Fraser, Michael G. Wilson ja Richard Maibaum. Roger Moore palaa yhä bondiksi vaikka ikää (55) alkaa olla ja hän itsekin oli jo halukas lopettamaan Erittäin Salaisen jälkeen. Hoitaa hommansa kuitenkin yhä kunnialla.
John Barry säveltää. Teemalaulun All Time High (säv. Barry, sanat Tim Rice) esittää Rita Coolidge. Teemalaulusta olen itsekin eri päivinä eri mieltä, tietyssä mielentilassa toimii oikeinkin hyvin, mutta ei sitä minään klassikkona voi pitää.

Tämä elokuva jakaa jonkin verran mielipiteitä, joillekin se on jopa suosikkien joukossa, jotkut taas pitävät Moorea nyt ihan liian vanhana, ja elokuvassa on jonkin verran aikamoisen hassuttelevia rogermoorehetkiä.
Mutta onhan Bond tässä elokuvassa todella munakas, useaankin otteeseen.

Vuosi 1983 oli kahden Bond-elokuvan vuosi, kun saman vuoden lopussa, neljä kuukautta tämän jälkeen, julkaistiin myös se epävirallinen Bond-elokuva Never Say Never Again, joka nähdään Nelosella tiistaina. Battle of Bonds oli kahden konkari Bond-näyttelijän Moore & Connery showdown ja voi vain kuvitella millaiset paineet EON:illa oli Octopussya tehdessä, sillä heidän piti näyttää ja todistaa olevansa parempia kuin Kevin McCloryn pakkomielteisestikin ajama Never Say Never Again.
Ja kun katsotaan tuottoa ja arvosteluita niin EON onnistui ja se aito Bond voitti haastajansa.

Triviaa:
- Moore oli aikeissa lopettaa Erittäin Salaisen jälkeen, joten taas oli uusia Bondeja ehdolla, kuten Timothy Dalton ja James Brolin.
- Kun tuli tietoon, että kilpaileva Bond-elokuva päätähtenään Sean Connery oli tulossa niin tuottajat halusivat ja saivat Mooren jatkamaan, sillä hänet nähtiin riittävän väkevänä vastavetona tuttuna ja tunnettuna. Uusi tuntematon Bond olisi saattanut olla tilanteessa iso riski.
- Robert Brown tekee ensiesiintymisensä M:n roolissa.
- Vijay oli oikeassa elämässäkin Vijay, suosittu tennispelaaja-ammattilainen. Vijay pelkäsi käärmeitä.
- Fabergén muna lienee nykyjonneille tutumpi elokuvasta Ocean´s Twelve (2004). Tässä elokuvassa nähtävä muna on aito.
- Tässäkin elokuvassa stuntit kärsivät. Kohtauksessa jossa Bond-roikkuu junan sivulla kävi huolimattomuusvirhe ja kohtaus jatkui radan osalle, jota ei oltu etukäteen tarkistettu, aivan radan vieressä sattuikin olemaan pylväs, johon stuntti törmäsi lujalla vauhdilla. Lonkka ja jalka loukkaantuivat pahoin ja hän oli kuukausia sairaalassa, mutta parani lopulta täysin.
- juna-lentävä auto stuntissa yksi veneessä olevista stunttimiehistä ehti vain juuri ja juuri pois veneestä ennen auton osumaa.
- Sahajojoa käyttänyt näyttelijä mursi kätensä, kun hän putosi parvelta Octopussyn sänkyyn. Siitä huolimatta hän näytteli kohtauksen lopulta loppuun, kipsi kädessä.
- Magdan (näyttelijä Kristina Wayborn) tyylikäs poistuminen parvekkeelta maahan laskeutuen hoitui näyttelijän itsensä toimesta, stunttia ei tarvittu.
- Kristina Wayborn mursi useita varpaitaan Monsoon palatsin hyökkäyskohtauksessa, sinko jota hän potkaisee piti olla muovia, mutta vahingossa kohtauksessa olikin metallinen käytössä.
- Tuk Tuk-takaajon miekkataistelun väliin jäävä pyöräilijä ei kuulunut kohtaukseen tai käsikirjoitukseen vaan oli viaton sivullinen.
- Barbara Carrera kieltäytyä Octopussyn roolista ja näytteli kilpailevassa Never Say Never Againissä, koska hän halusi työskennellä Sean Conneryn kanssa.
- Avauskohtauksen lopun "Fill her up" leikattiin alunperin John Glennin toimesta pois, mutta nähtyään elokuvissa trailerin Octopussystä, jossa tuo kohta oli, niin yleisön reaktio siihen oli niin positiivinen, että hän lisäsi sen sittenkin lopulliseen elokuvaa.
- Elokuussa 1982 tuotannon suunnittelija Peter Lamont (joka oli mukana 18 bond-elokuvassa Goldfingeristä Casino Royaleen, Tomorrow Never Dies poislukien) oli lentokoneessa Englannin ja Intian välillä, kun lentokone kaapattiin. Intian turvajoukot kuitenkin saivat tapettua kaapparin ja pelastettua kaikki matkustajat.
- MGM-logo nähdään ensimmäisen kerran, kun edellisenä vuonna MGM ja UA yhdistyivät.
- Q on ensimmäisen kerran oikeasti aktiivinen tekijä.
- Ensimmäinen teemalaulu, jossa elokuvan nimeä ei mainita lainkaan.
- Kun bond tapaa Vijayn niin Vijay soittelee jotain tuttua säveltä.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://jamesbondradio.com/octopussy-review-part-1-podcast-104/ (osa 1)
http://jamesbondradio.com/octopussy-review-part-2-podcast-105/ (osa 2)
http://hermajestyspod.com/episode-7-for-your-eyes-only-octopussy/ (yhdessä For Your Eyes Onlyn kanssa)
http://cinematronix.co.uk/ep-18-octopussy-do-you-expect-us-to-talk/


Äänestäjiä yhteensä: 48


Raadin pisteet: Octopussy - Mustekala
Elokuva 3,72 /5
Teemalaulu 3,29 /5
Bondin esittäjä 3,82 /5
Toiminta 2,50 /3
Tarina 2,23 /3
Soundtrack 2,05 /3
Bondtyttö 1 2,33 /3
Bondtyttö 2 2,45 /3
KA 2,80 / 3,75