007 ja kuoleman katse - A View to a Kill (1985)

http://www.imdb.com/title/tt0090264/
IMDb 6.3
miehet 6.3 naiset 6.4
US 6.2 non-US 6.4

Budjetti $30,000,000, tuotto $152,627,960

John Glenn ohjaa, Maibaum ja Michael G. Wilson kässäröivät ja John Barry säveltää. Roger Moore palaa Bondiksi vaikka 57 vuoden ikä on jo kyllä vähäsen liikaa. Toki hän yhä tekee mitä voi parhaansa mukaan ja kemiat Patrick Macneen esittämän Sir Godfrey Tibbettin kanssa ovat erinomaiset. Moore ja Macnee olivat oikeassa elämässä hyviä ystäviä.
Sen sijaan elokuvan naisnäyttelijöiden kanssa Moorelle ei ole mitään kemiaa ja Tanya Robertsin Stacey Suttonia pidetään useinkin kenties koko sarjan huonoimpana bond-tyttönä, Grace Jonesin May Day on hahmona erinomaisen muistettava, mutta Jonesin kanssa ei kai kukaan noin suunnilleen koskaan ole toimeen tullut.
Christopher Walken esittämä pahis Max Zorin toimii ajoittain varsin hyvin, mutta ei voi välttyä tunteelta, että Walkenin olisi voinut päästää vielä vähän enemmän irti, jolloin häneltä luonnostaan irtoavaa mielipuolisuutta olisi saatu vielä enemmän vangittua elokuvaan.

Elokuvana Kuoleman Katse usein sijoitetaan sinne Bond-sarjan pohjakastiin eli tätä ei erityisesti arvosteta ja onpa tämä elokuva päässyt podcastiin How Did This Get Made?
JAMES BONDING #026: A VIEW TO A KILL LIVE WITH HOW DID THIS GET MADE

Huomiona IMDb:n arvosanoista niin eilinen Never Say Never Again sekä tämä A View To A Kill taisivat olla ensimmäiset, joissa naisten antama arvosana oli miehiä korkeampi. Ja tämä A View To A Kill on ensimmäinen, jossa USA:n ulkopuolisten antama arvosana on USAlaisia korkeampi. Mistä nuo sitten kertovatkaan.

Barryn ja Duran Duranin säveltämä ja Bernard Edwardsin sanoittama teemalaulu A View to a Kill on varsin mainio kasaripoppis. Bernard Edwards oli aikanaan tunnetun Chic yhtyeen jäsen. Hän kuoli valitettavan nuorena, 43 vuotiaana vuonna 1996. 1996 Nile Rodgers nimettiin vuoden supertuottajaksi Japanissa ja hänet kutsuttiin Chicin kanssa sinne keikalle. Juuri ennen keikkaa Edwards sairastui, mutta Rodgersin yrityksistä huolimatta hän ei suostunut jäämään keikalta pois. Edwards suoriutui lavalla jotenkin, mutta hän pyörtyi hetkeksi, kunnes taas virkosi jatkamaan. Rodgers luuli, että basson hetkellinen puute oli vain improa eikä tajunnut totuutta. Keikan jälkeen Edwards siirtyi hotellihuoneeseensa, josta myöhemmin Rodgers löysi hänet kuolleena, kuolinsyyksi paljastui keuhkokuume. Edwardsin viimeinen esitys julkaistiin myöhemmin albumilla Live at the Budokan.




Triviaa:
- Bongaa Maud Adamsin kolmas esiintyminen Bond-elokuvassa: Fisherman's Wharf kohtauksen taustalla.
- Amerikassa sattui olemaan hieman samanniminen yritys kuin Zorin eli Zoran Ladicorbic Ltd, joten ensimmäisen kerran jouduttiin elokuvan alkuun lisäämään vastuuvapauslauseke ettei Zorin liittynyt millään lailla oikean elämän yrityksiin. Heti seuraavassa elokuvassa lauseke on taas käytössä Punaiseen Ristiin liittyen.
- Zoriniksi oli ennen Walkenia ehdolla David Bowie, joka kieltäytyi, koska "En halunnut viettää viittä kuukautta katsoen stunttimieheni putoamista kallioilta." ja näytteli sitten Labyrintissä. Roolia tarjottiin myös Stingille ja Rutger Hauerille.
- Dolph Lundgren nähdään pikaisesti Gogolin KGB-agenttien joukossa. Tuolloin Lundgren deittaili Grace Jonesin kanssa ja oli vierailulla kuvauksissa, kun yksi extra puuttui, joten John Glen kysyi haluaisiko hän koittaa. Lundgren nähdään kilparadalla usean askelman Gogolin alapuolella, kun Gogol ja Zorin kohtaavat.
- Kuvaukset alkoivat 23. kesäkuuta 1984 Islannissa alkukohtauksen osalta. 27.kesäkuuta Pinewood Studion 007 studiohalli paloi maantasalle, kun Ridley Scottin Legendistä ylijääneet bensakanisterit syttyivät. Se rakennettiin uudestaan ja avattiin tammikuussa 1985.
- Pariisissa oli tarkoitus, että kaksi stuntmiestä hyppäisi laskuvarjohypyn Eiffel-tornista, jotta saataisiin hyvä otos. Kuitenkin riittävän hyvä kuvamateriaali saatiin jo ensimmäisen kaverin (B.J. Worth) hypystä, joten toisen (Don Caldvedt) hyppyä ei tarvittukaan. Don ei oikein tykännyt ettei päässyt hyppäämään, joten hän hyppäsi omin lupinensa, ilman Pariisin kaupungin lupaa. Hänet potkittiin ulos tuotantotiimin toimesta, sillä hänen luvaton hyppynsä vaaransi elokuvan jatkokuvaukset Pariisissa.
- Elokuvan ilmalaiva on tuttu 1984 Los Angelesin Olympialaisten avajaisista. Todellisuudessa sen täyttämiseen menee jopa 24 tuntia, ei kaksi minuuttia, kuten elokuvassa.
- Duran Duranin A View To A Kill nousi toiseksi brittilistalla ja ykköseksi amerikan listalla ollen menestynein bond-teemalaulu. Kunnes Writing´s On The Wall nousi brittiykköseksi 2015. A View To A Kill sai myös Golden Globe ehdokkuuden parhaana lauluna. Sen kategorian muuten voitti Lionel Richie kappaleella "Say you, Say Me". Tuona vuonna Best Music, Original Score kategorian voitti John Barry Out of African soundtrackillaan.
- Duran Duran valikoitui teemalaulun esittäjäksi, kun basistinsa ja suuri Bond-fani John Taylor lähestyi kännissä Broccolia juhlissa ja kysyi:" Koska aiotte saada jonkun kunnollisen tekemään jonkun teemalauluistanne?"
- Joku voisi väittää, että aloituskohtaus avitti lumilautailun suosion nousua.
- Elokuva menestyi hyvin lippuluukuilla, mutta arvostelut olivat negatiivissävytteisiä. Suurimmaksi ongelmaksi koettiin Mooren korkea ikä. Connery totesi, että "Bondia pitäisi näytellä 35, 33 vuotiaan näyttelijän. Minä olen liian vanha, Roger on liian vanha." 2007 haastattelussa Moore totesi "Olin vain noin neljäsataa vuotta liian vanha rooliin."
- Mooren mukaan tämä on myös hänen vähiten suosikki Bond-elokuvansa, iän lisäksi elokuvan väkivalta, Walken ja konekiväärimeininki erityisesti, eivät hänelle maistuneet ja kertoi myös olleensa nöyryytetty, kun tajusi olleensa vanhempi kuin vastanäyttelijänaisensa äiti.
- On aika jättää hyvästit Lois Maxwellin Miss Moneypennylle. Kun Maxwell kuuli, että hänen Moneypennynsä lopettaisi roolissaan hän luuli, että hän voisi saada ylennyksen ja hänestä voisi tulla M. Broccoli ei kuitenkaan uskonut, että yleisö hyväksyisi sitä, että Bond ottaisi käskyjä vastaan naiselta.
- Walkenista tuli ensimmäinen Oscarin voittanut näyttelijä, joka nähtiin Bond-elokuvassa.
- San Franciscon stuntissa, jossa Bondin piti ajaa paloautoa kävi ilmi, että stunttiajaja oli liian lyhyt eikä kunnolla yltänyt polkimille. Aikaa ei oikein ollut, joten Moore päätti vapaaehtoisesti ajaa itse, ja ajoi hyvin. Mooren mukaan hän teki aikoinaan myös rekkakuskin hommia ennen näyttelijäuraansa.
- Mooren elämäkerran mukaan Grace Jonesilla oli musta dildo mukanaan hänen makuuhuonekohtauksessaan Bondin kanssa.
- Maxwellin (Moneypennyn kyyneleet) ja Mooren (Bond, pyyhkeen heitto) viimeiset kohtaukset elokuvassa viittaavat heidän lopettamiseensa sarjassa. Maxwellin Moneypennyn kokonaisruutuaika sarjassa on yksi tunti, hän lausui myös alle 200 sanaa.
- Kaivoskohtauksen May Dayn huutamiset ovat aitoja, hän ei tiennyt, että sähkökaapelit hänen ympärillään olivat erikoistehostekäytössä.
- Roger Moore oli San Franciscon pormestari Dianne Fensteinin suosikki bond, joten hän antoi kaikki tarvittavat luvat kaupungissa kuvaamiseen.
- Viimeinen elokuva, jossa legendaarinen stuntmies Bob Simmons työskentelee (tuttu myös parista ekasta gun barrellista), hän kuoli 1988.
- Barbara Broccolin piti hakea Grace Jones joka aamu, sillä Jones ei pitänyt aikaisin aamulla aloittamisesta. Barbara oppi olemaan hyvin diplomaattinen automatkoillaan Jonesin kanssa.
- Elokuvan tarinasta voi löytää paljon yhtymäkohtia Kultasormeen.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://hermajestyspod.com/episode2/ (yhdessä Goldfingerin kanssa)
http://cinematronix.co.uk/ep-20-a-view-to-a-kill-do-you-expect-us-to-talk/
(James Bond Radio ei ole vielä päässyt elokuva-arvioissaan näin pitkälle)

Ja jos haluaa katsoa kommenttiraidan kera:
http://cinematronix.co.uk/ep-23-a-veiw-to-a-kill-commentary-do-you-expect-us-to-talk/


Äänestäjiä yhteensä: 50


Raadin pisteet: 007 ja kuoleman katse - A View to a Kill
Elokuva 3,39 /5
Teemalaulu 4,39 /5
Bondin esittäjä 3,47 /5
Toiminta 2,30 /3
Tarina 2,21 /3
Soundtrack 2,28 /3
Bondtyttö 1 2,07 /3
Bondtyttö 2 2,17 /3
KA 2,78 / 3,75