Huominen ei koskaan kuole - Tomorrow Never Dies (1997)

http://www.imdb.com/title/tt0120347/
IMDb 6.5
miehet 6.5 naiset 6.4
US 6.5 non-US 6.4

Budjetti $110,000,000, tuotto $333,011,068

Kaksi vuotta onnistuneen paluunsa jälkeen Bond-sarja jatkuu, Brosnan on toisen kerran Bond, ohjaajaksi tulee kanadalainen Roger Spottiswoode, jonka aiemmat ohjaukselliset uroteot koostuvat mm. elokuvista Turner ja täystuho sekä Seis! Tai mamma ampuu, mutta ei tämä elokuva ohjaajaansa kompastu. Spottiswooden mukaan hänelle tarjottiin ohjausvastuuta jo Daltonin aikana. Tuottajat tarjosivat ohjaajan pallia myös Martin Campbellille, mutta hän ei halunnut tehdä kahta Bond-elokuvaa peräkkäin.

Käsikirjoittajana Bruce Feirstein, mutta kuten on niin tutuksi tullut niin sitä viilasi ja höyläsi vielä moni ennen kuin Feirstein lopulta hoiti viimeisen silauksen.

Tarinan ytimessä on mediamoguli, joka monelle tuo mieleen Rupert Murdochin, mutta käsikirjoittaja Feirsteinin mielessä oli lähinnä Robert Maxwell. Tarinan runko on periaatteessa paperilla jollain lailla ok, mutta toteutus on aika yhdentekevä ja lähinnä tätä elokuvaa kantaa varsin mainio toimintapuoli.

Vaikka aikoinaan Bondeja tehtiin yksi vuodessa niin ajat ovat muuttuneet ja elokuvantekoprosessi (ja laatuvaatimukset) ovat vuosien myötä muuttuneet ja tämän elokuvan kohdalla vain kaksi vuotta edellisen Bondin julkaisuun teki aikataulusta tiukan. Kiire osaltaan aiheutti budjetin nousua ja lisäksi sen, että käsikirjoitus ei ollut vielä kuvausten alkaessakaan ihan täysin hanskassa.
Tuottaja Wilson totesi, että "Meillä ei ollut käsikirjoitusta, joka olisi ollut valmiina kuvausten alkaessa." ja Brosnan "Meillä oli käsikirjoitus, joka ei joiltain osa-alueiltaan toiminut." Käsikirjoituksen kanssa säätöä riitti ja jossain vaiheessa Pryce ja Hatcher olivat tyytymättömiä omiin rooleihinsa ja taas kässäriä säädettiin.

Barry ei palannut säveltäjäksi ja yhtenä pääsyynä sanotaan olevan se, että tuottajat eivät halunneet antaa hänelle valtaa teemalaulun suhteen, joka oli jo annettu Sheryl Crowlle. Se kävi Barryn ylpeydelle, sillä hänen säveltämishistoriansa bondin suhteen oli kuitenkin aika kova.
Säveltäjäksi tuli lupaava David Arnold, jota John Barry suositteli Barbara Broccolille. Barry oli kiinnittänyt Arnoldiin huomiota tämän Shaken and Stirred: The David Arnold James Bond Project bond-coveri projektin johdosta.

Edellisen Bondin soundtrack oli saanut paljon kritiikkiä osakseen ja kyllähän yksi osa-alue mikä saa Bondin tuntumaan bondilta on musiikki. Arnoldille ei ollut niin tärkeää erottautua edeltäjistään, varsinkaan John Barrysta, ja väkisin vääntää teennäistä shittiä vaan Arnoldin sävellystyö on hyvin uskollista Barryn perinteelle. Joskus hän on saanut vähän kritiikkiäkin siitä, että suorastaan matkii Barrya, mutta itse nautin Arnoldin scoreista.
Mitä on John Barryn soundi? http://jamesbondradio.com/the-john-barry-sound-bonus-podcast/

Teemalaulun on säveltänyt ja esittää Sheryl Crow ja sen on sanoittanut Mitchell Froom. Teemalaulu on jonkin verran kritisoitu ja Sheryl Crow haukuttu esiintyjä. Ok, eihän tämä biisi mikään klassikko ole, mutta ihan siedettävä kuitenkin ja itse toki aikoinaan pidin Sheryl Crowsta kovastikin, Tuesday Night Music Club (1993) ja Sheryl Crow (1996) soi cd-soittimessani aika tiuhaan, Run Baby Run ja If It Makes You Happy niinä kohokohtina.

Moni Crown kritisoija vannoo K.D.Langin nimeen ja kokee, että hänen olisi pitänyt saada esittää teemalaulu, kuten alunperin taisi olla tarkoitus, mutta Crow oli tuohon aikaan enemmän pinnalla ja hänen kaupallisuuteensa uskottiin enemmän.
Jokainen voi kuunnella Langin teemabiisiversion Surrender ja muodostaa oman mielipiteensä. Surrender on Arnoldin ja David McAlmontin säveltämä ja sitä käytetään elokuvan scoressakin, joten Arnoldin suosikista ei liene epäilystä. Biisi kuullaan sitten elokuvan lopputeksteissä.

Teemalauluehdokkaita väänsivät myös mm. Swan Lee, Pulp, Saint Etienne ja Marc Almond.
Elokuvassa kuullaan myös Mobyn versio James Bond Teemasta.

Elokuvan vastaanotto oli ristiriitainen, mutta se menestyi hyvin ja sai vieläpä Golden Globe ehdokkuuden. Tämä oli kuitenkin Brosnan bondeista ainut, joka ei avannut listaykkösenä, samana päivänä elokuvateattereihin kun tuli Titanic.

Pääpahista näyttelee antaumuksella ylitse Jonathan Pryce ja bond-tyttöinä ovat vaisu, mutta joidenkin juttujen mukaan hankala ihminen Teri Hatcher ja mainio toimintasankaritar Michelle Yeoh.

Elokuvan nimi on saanut inspiraationsa Beatlesin biisistä "Tommorrow Never Knows". Alunperin elokuvan nimen piti olla Tomorrow Never Lies ja se faxattiin MGM:lle, mutta jossain vaiheessa sattui kirjoitusvirhe ja se kääntyi muotoon Tomorrow Never Dies, johon MGM kuitenkin niin tykästyi, että sillä mentiin.

Brosnanin aikaa kuvaa aika hyvin se miten säännöllisesti niin teemalaulun esittäjiin kuin näyttelijöihinkin valittiin se ehdokas, joka siinä hetkessä tuntui myynnin ja markkinoinnin kannalta kaupallisimmalta. Laatu, sopivuus tai muu sai kriteerinä väistyä ja markkinaehtoisuus jyräsi kaiken.

Triviaa:
- Ensimmäinen Bond-elokuva Albert R. Broccolin kuoleman jälkeen.
- Alustavia käsikirjoituksia oli jossain valmiustilassa jo 1995 ja tammikuussa 1997 (pääkuvaukset alkoivat huhtikuun 1. 1997, jolloin Prycea tai Hatcheria ei oltu vielä edes kiinnitetty elokuvaan), mutta ne pyörivät Hong Kongin Kiinalle luovutuksen ympärillä, mutta kun se tapahtui heinäkuussa 1997 niin se ei olisi enää ajankohtainen elokuvan julkaisun aikaan vuoden lopussa, joten homma jouduttiin aloittamaan aika nollasta.
- Käsikirjoittaja Feirsteinin yhdeksän sanan (englanniksi) tiivistelmä ideastaan tuottajille oli: "Words are the new weapons; satellites, the new artillery."
- Teri Hatcher oli kolmannella kuulla raskaana, kun kuvaukset alkoivat. Hän katui myöhemmin rooliaan. "Se (Paris Carver) on niin keinotekoinen hahmo ettei sen näyttelemisestä saa mitään iloa." Hän suostui alunperin rooliin, koska hänen miehensä oli aina unelmoinut naimisissa olemisesta Bond-tytön kanssa.
- Sela Ward oli koekuvauksissa Parisin rooliin, mutta ei tullut valituksi, kun ilmeisesti tuottajat kertoivat, että olisimme halunneet sinut, mutta kymmenen vuotta nuorempana.
- Brosnanin mukaan myös Monica Bellucci oli koekuvauksissa Parisin rooliin, mutta "typerykset sanoivat hänelle ei."
- Elliot Carverin roolia tarjottiin Anthony Hopkinsille, mutta hän lähti kävelemään kolmen päivän jälkeen, koska kuvaukset olivat niin kaoottisia, eikä valmista käsikirjoitustakaan. Hänet nähtiinkin sitten elokuvassa The Mask of Zorro.
- Natasha Henstridgeä huhuttiin rooliin, jonka sai lopulta Yeoh. Yeoh halusi tehdä kaikki stunttinsa itse, mutta ohjaaja ei sitä sallinut, koska ei ollut varaa riskeerata yhtä päänäyttelijää ja lisäksi oli vakuutusasiat. Hän teki kuitenkin pääosan stunteistaan.
- Götz Ottolle annettiin koekuvauksissa 20 sekuntia aikaa esitellä itsensä, hän selvisi viidessä: "Olen iso, olen paha, ja olen saksalainen."
- Kuvausten aikaan roskalehdistössä oli huhuja eripurasta kuvauksissa. "Kaikki onnellisuus ja tiimihenki, joka on ollut Bondien tavaramerkki on kadonnut täysin." Brosnanilla ja Hatcherilläkin oli keskinäinen kinansa, kun Teri saapui myöhässä kuvauksiin. Brosnan pyysi kuitenkin anteeksi, kun sai tietää, että myöhästyminen johtui Terin raskaudesta.
- Brosnan myöhemmin kertoili, että tämän elokuvan tuotanto oli yhtä hampaiden kiskomista.
- Spottiswooden mukaan tuottajat pyysivät häntä palaamaan ohjaajaksi seuraavaan elokuvaan, mutta hän oli liian väsynyt.
- Juuri ennenkuin alettiin kuvaamaan kohtausta, jossa Bond ja Wai-Lin nousevat moottoripyörän selkään ohjaaja otti molemmat näyttelijät erikseen sivuun ja kertoi kummallekin, toisen tietämättä, ettei tulisi päästää toista kuskin paikalle.
- Arvioitu kuolonuhrien määrä elokuvassa on 197, Bondien ennätys.
- Elokuvassa on paljon kaikennäköistä erikoisbondvehjettä, koska ilmeisesti äänekäs osa faneista valitti niitä olleen liian vähä Goldeneyessa.
- Nuori Gerard Butler nähdään pikaisesti elokuvassa HMS Devonshiren merimiehenä. Hän oli ehdolla Bondiksi Casino Royaleen, mutta kieltäytyi pelätessään jäävänsä Bondin roolin vangiksi.
- HMS Bedfordin kannella on näyttelijät Hugh Bonneville ja Brendan Coyle, myöhemmin tuttuja sarjasta Downton Abbey. Pääministeriä näyttelevä Julian Fellowes tulisi olemaan Downton Abbeyn luoja.
- HALO-hypyn suoritti stunttimies B.J.Worth, hänen piti tehdä 80 hyppyä, kunnes kohtaus saatiin purkkiin.
- BMW 750i, jota Bond käyttää on ensimmäinen hänen Q:lta saamansa auto, jossa on neljä ovea.
- Tuottajat harkitsivat elokuvasarjan aloittamista Michelle Yeohin roolihahmon pohjalta, mutta siitä ei tullut mitään.
- Elokuvan pohjalta tehdystä kirjasta ja poistetuista kohtauksista selviää Elliot Carterin taustatarina. Hän on mediamoguli Lord Rovermanin avioton lapsi, joka ajoi isänsä konkurssiin ja kiristi tämän itsemurhaan, ottaen haltuun tämän bisneksen.
- Elokuva on omistettu Albert R. Broccolin muistolle.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://hermajestyspod.com/episode11/ (yhdessä The World Is Not Enoughin kanssa)
http://cinematronix.co.uk/ep-27-tomorrow-never-dies-do-you-expect-us-to-talk/
http://nerdist.com/james-bonding-013-tomorrow-never-dies-with-jordan-morris/


Äänestäjiä yhteensä: 32


Raadin pisteet: Huominen ei koskaan kuole - Tomorrow Never Dies
Elokuva 2,66 /5
Teemalaulu 2,88 /5
Bondin esittäjä 3,13 /5
Toiminta 2,14 /3
Tarina 1,61 /3
Soundtrack 1,91 /3
Bondtyttö 1 2,21 /3
Bondtyttö 2 2,11 /3
KA 2,33 / 3,75