Erittäin salainen - For Your Eyes Only (1981)

http://www.imdb.com/title/tt0082398/?ref_=nv_sr_1
IMDb 6.8
miehet 6.8 naiset 6.6
US 6.9 non-US 6.7

Budjetti $28,000,000, tuotto $195,300,000

Ohjaajan pallille nousee jo aiemmin kakkosohjaajana maineikkaista toimintakohtauksia sarjassa ohjannut John Glen. Käsikirjoittajiksi on merkitty Maibaum ja Michael G. Wilson, mutta käsikirjoitus oli taas monen kokin keitto.
Soundtrackista vastaa tällä kertaa Bill Conti (mm. Rockyt), joka myös yhdessä Michael Leesonin kanssa kirjoitti teemabiisin, jonka esittää Sheena Easton. Kappaletta ei pidetä kummoisessa arvossa teemalaulujen osalta, vaikkakin 1981 biisi oli ehdolla Golden Globesissa ja Oscareissa, häviten molemmissa Arthur´s Theme:lle. Easton oli ensimmäinen teemalaulun laulaja, joka myös nähdään elokuvassa, kun Binder sisällytti hänet title sequenceen.
Roger Moore palaa Bondiksi vaikka välillä näytti varmalta, että tämän elokuvan myötä nähtäisiin uusi näyttelijä Bondin roolissa, Moorella kun alkoi ikää jo olemaan. Koska oli mahdollista, että roolissa olisi uusi näyttelijä niin elokuvan alussa on pätkä hautausmaalla, joka sitoo tätä aiempaan jatkumoon.
Moore teki alunperin kolmen elokuvan sopimuksen ja sen jälkeen sopimus tehtiin aina elokuva kerrallaan.

Aloituskohtaus jakaa mielipiteitä. Joistakin se toimii, mutta itse en pidä siitä yhtään. McCloryn oikeusjuttu, jolla hän taisteli oikeudesta Blofeldin hahmoon ja Spectreen aiheutti sen, ettei kumpaakaan voitu sarjassa käyttää, alun kohtaus tuntuukin minusta vain tuottajien lapselliselta keskisormen heilautukselta McClorya kohtaan.

Muutoin elokuva on minusta mainio. Tämä elokuva jää usein vähän jotenkin harmaavarpusen rooliin, mutta Moonrakerin ylimaallisen fantasiamenon jälkeen oli syytäkin palata realistisemmalle linjalle. Aivan kuten Casino Royale teki Die Another Dayn jälkeen. Tarina on maanläheinen, sujuva ja bondin mittapuulla liki uskottava.

Triviaa:
- Koska Mooren jatko oli epävarmaa Bondiksi harkittiin mm. Lewis Collinsia, Michael Billingtonia ja Michael Jaystonia. Lisäksi harkinnassa oli mm. James Brolin ja muuan Timothy Dalton.
- Maryam d´Abo näytteli koekuvauksissa Tatiana Romanovan roolin, myöhemmin hänet nähtäisiin Vaaran vyöhykkeellä elokuvassa.
- Bernard Lee kuoli elokuvan kuvausten aikana ennenkuin ehti kuvata omia osuuksiaan, kunnioituksesta häntä kohtaan, ketään ei palkattu tilalle vaan kässäriä hienosäädettiin niin, että M:n kerrotiin olevan lomalla ja hänen vastuulleen jäänyt tarinankuljetus jyvitettiin muille, lähinnä Q:lle.
- Monet vedenalaiskohtaukset, erityisesti lähikuvat Bondista ja Melinasta kuvattiin kulisseissa, ja valon, hidastuksien, tuulen ja jälkituotannossa lisättyjen kuplien avulla saatiin luotua varsin realistinen illuusio. Melinan näyttelijällä oli terveys (nenä? sinus?)ongelmia, jonka vuoksi hän ei voinut työskennellä vedenalla.
- Moore ei pitänyt yhtään tylystä, kenkäisy-auto, kohtauksesta. Kommentoiden sitä, että se oli kyllä Bondia, mutta ei Roger Moorea.
- Moorella on korkeanpaikan kammo, joten kiipeily Kreikassa vaati vähän rauhoittavia ja alkoholia. Stunttimies Sylvester pääsi taas kokeilemaan kohtaloaan stuntissa, jossa Bond putoaa jyrkänteeltä, ja yhtäkkiä kiristyvä köysi antaisi tujua iskua. Sylvesterin mukaan vähän stuntti jännitti, kun putoamispaikalta näkyi paikallinen hautausmaa ja laatikko, jonka piti pysäyttää putoaminen näytti arkulta.
- Stunttimies Paolo Rigoni kuoli kelkkatakaa-ajossa.
- Tuottajat halusivat teemalaulua esittämään Blondien ja bändi tekikin laulun For Your Eyes Only (löytyy levyltä The Hunter), mutta lopulta kieltäytyivät, kun tuottajat halusivat heidän levyttävän sen Contin biisin.
- Q:n syöttäessä tunnuskoodia ne ovat 5 ensimmäistä nuottia biisistä Nobody Does It Better, James Bond syöttää perään kaksi viimeistä.
- Elokuvassa Bond kieltäytyy Bibin lähentelyistä, pitäen tätä liian nuorena, mutta hänellä on suhde Melinan kanssa. Noiden kahden näyttelijättären ikäero oli oikeasti vain yhden vuoden.
- Tämä elokuva pelasti United Artistsin konkurssilta. Michael Ciminon Portti Ikuisuuteen (1980) oli flopannut isosti.
- Melina Havelockin näyttelijän ääni on dubattu, mutta ranskankielisessä versiossa hän dubbaa itsensä.
- Tämän elokuvan aikana Countess Lislin näyttelijä Cassandra Harris esitteli Broccolille miehensä, Pierce Brosnanin.
- Topol (elokuvassa Milos Columbo) ehdotti Broccolille, että tämä kutsuisi entisen tuottajatoverinsa Saltzmanin ensi-iltaan ja Boccoli teki niin. Miehet tapasivan ensimmäisen kerran sitten 1974 ja Kultaisen aseen.
- Topolin idea oli myös Columbon erikoisuus, pistaasipähkinän popsiminen.
- Yksi tytöistä uima-altaalla oli Caroline Cossey, transnainen.
- Alun räjähtävä Lotus oli statement, että tällä kertaa bond ei olisi hienojen vimpainten varassa.
- Lisli stuntti loukkaantui, kun rantakohtauksessa rantakirppu osui häneen. Topol loukkaantui kun lentävää tavaraa osui häneen satamakohtauksessa.
- Alunperin avauskohtauksen piti olla Havelockin vanhempien murha ja Havelockin silmien kautta siirryttäisiin title sequenceen. (Jos minulta kysytään niin olisi ollut paljon parempi.)
- Moore on sanonut, että kaikista autoista mitä hän ikinä ajoi, Citroen 2CV oli hänen suosikkinsa.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://jamesbondradio.com/for-your-eyes-only-review-podcast-095/ (osa 1)
http://jamesbondradio.com/for-your-eyes-only-review-part-2-podcast-096/ (osa 2)
http://hermajestyspod.com/episode-7-for-your-eyes-only-octopussy/ (yhdessä Octopussyn kanssa)
http://cinematronix.co.uk/ep-17-for-your-eyes-only-do-you-expect-us-to-talk/


Äänestäjiä yhteensä: 41


Raadin pisteet: Erittäin salainen - For Your Eyes Only
Elokuva 3,90 /5
Teemalaulu 3,44 /5
Bondin esittäjä 4,32 /5
Toiminta 2,71 /3
Tarina 2,43 /3
Soundtrack 2,21 /3
Bondtyttö 1 2,76 /3
Bondtyttö 2 2,25 /3
KA 3,00 / 3,75