007 ja lupa tappaa - Licence to Kill (1989)

http://www.imdb.com/title/tt0097742/
IMDb 6.6
miehet 6.6 naiset 6.5
US 6.7 non-US 6.6

Budjetti $32,000,000, tuotto $156,200,000

John Glen ohjaa viimeisen kerran, Michael G. Wilson ja Richard Maibaum jälleen käsikirjoittamassa, he loivat yhdessä tarinan pohjan, kunnes Writers Guild of America meni lakkoon ja Maibaum ei voinut jatkaa käsikirjoituksen parissa. Wilson jatkoi viimeistelyään yksin ja käytti tarinan innoittajana myös samurai-tarinoita Kurosawa/Leone akselilta. Writers Guildin lakko palaisi myöhemmin kummittelemaan Bond-sarjassa Quantum of Solacen kohdalla.

Michael Kamen säveltää. Timothy Dalton on toisen ja viimeisen kerran Bond.

Lupa tappaa ei nauti erityistä suosiota bond-elokuvien joukossa, mutta tämänkin elokuvan osalta on pientä arvostuksen nousua vuosien myötä tapahtunut. Aikanaan tätä moitittiin, että tämä tuntuu vähän liikaa perus kasaritoimintaelokuvalta, eikä oikein bondilta, eikä sitä fiilistä varmaan vähennä sekään, että säveltäjäksi tuli Kamen, joka juuri oli hankkinut mainetta mm. Lethal Weapon ja Die Hard elokuvilla, joita molempia on kai pakko pitää tätä parempina elokuvina. Ja eihän sitä voi kieltää, etteikö Lupa tappaa olisi aika b-elokuvafiiliksiäkin nostatteleva kasarin toimintapläjäys.

Siitä huolimatta ainakin minä pidän tästä elokuvasta ja on aivan päivän fiiliksestä kiinni, kumpaa Daltonin bondeista pidän parempana. Bond-elokuva on kuitenkin aina bond-elokuva ja tämä on elokuvana kuitenkin hyvin tiivis ja sujuva, selkeä, jopa yksinkertaisuuteen saakka.

Lisäksi pidän Robert Davia erinomaisena pahiksena, vaikka onkin bond-kontekstissa joillekin ehkä liian tavanomainen. Minusta elokuvassa onnistuneesti välitetään katsojalle se prosessi, kun Bond soluttautuu, hankkii luottamuksen, ja sitten käyttää sitä saadakseen koston. Ja vaikka hän on pahis niin Davia jopa sympatisoin hetkittäin. Daltonin ja Davin yhteispeli toimii.

Bond-tytöt ovat ok, joskaan eivät mitään erityistä ja Carey Lowell Pam Bouvierina yrittää kovasti olla uskottava moderni nainen, jolta toki käsikirjoitus lopussa vetää maton alta. Talisa Soton Lupe Lamora on minun silmissäni kuitenkin se elokuvan kaunein nainen ja osassaan onnistunut.

Narada Michael Walden on säveltänyt ja Walter Afanasieff sanoittanut teemabiisin Licence to Kill, jonka esittää Gladys Knight. Minun makuuni teemalaulu on yksi sarjan parhaimpaan joukkoon kuuluva. Gladys on hyvin uskonnollinen, joten hän ei millään suostunut laulamaan sanaa "kill", yhden trivian mukaan hän lopulta suostui, joskus kuulemani mukaan ei suostunut ja taustakuoro aina täydentää saumattomasti hänen laulamansa "ki" alun lopulliseen muotoon "kill". Kukin kuunnelkoon tarkalla korvalla teemalaulun ja tulkitkoon itse.

Ilmestyessään elokuvan arvostelut olivat osin positiivissävytteisiä, ja stunteista pidettiin, mutta Daltonin Bondia pidettiin liian huumorittomana ja tätä elokuvaa aivan liian synkkänä ja väkivaltaisena. Taloudellisesti elokuva tuotti jotenkin, mutta tuotto putosi merkittävästi edellisestä (toki kesällä 1989 kilpailu oli todella kovaa: Batman, Indiana Jones ja viimeinen ristiretki jne) ja kun tämän jälkeen Bond-sarjalle turhan tutuksi tulleet lakitappelut taas pyörähtivät käyntiin ja muutama keskeinen tekijä kuoli, niin seuraavaa Bond-elokuvaa saatiinkin odottaa kuusi vuotta. Ja kuuden vuoden tauko osaltaan edisti sitä, että monelle toimijalle tämä oli viimeinen kerta, kuten Daltonille, Robert Brownille (M) (kuoli 1993), Caroline Blissille (Moneypenny), käsikirjoittaja Maibaumille (kuoli 1991), title designer Maurice Binderille (kuoli 1991) ja, sinä suurimpana nimenä Albert R. Broccolille tuottajan ominaisuudessa vaikka Goldeneyessa (1995) vielä toimisi konsultoivana tuottajana, kunnes kuoli kesäkuussa 1996.

Triviaa:
- Alunperin elokuvan nimi oli Licence Revoked, mutta se muutettiin muotoon Licence to Kill, koska liian moni ei tiennyt mitä sana revoked tarkoitti. Lisäksi John Gardner oli 1981 kirjoittanut Bond-kirjan nimeltään Licence Renewed.
- Elokuvaa oli tarkoitus kuvata paikoissa, joita Bondeissa ei oltu nähty, joten Kiina oli vahvasti ehdolla, mutta 1987 ilmestyi The Last Emperor ja Kiinan uutuudenviehätys meni siinä.
- Ensimmäisen kerran elokuvaa ei kuvattu lainkaan Englannissa, sillä 1985 Films Act-laki oli mennyt Englannissa lävitse kumoten Eady Levyn, jonka vuoksi ulkomaisia taiteilijoita verotettaisiin rankasti.
- Elokuva on pitkälti kuvattu Meksikossa.
- "loyalty is more important than money"-laini on Davin idea, sillä hän koki sen sopivan Sanchezille.
- Carey Lowellin tultua valittua hän katsoi urakalla bond-filmejä lävitse ja koki, että hänellä on isot kengät täytettävänään, hän ei pitänyt itseään minään glamour girlinä.
- Davi sai roolin vakuutettuaan elokuvassa Terrorist on Trial: The United States vs. Salim Ajami.
- Davi on metodi näyttelijä ja rooliaan varten hän opetteli sukeltamaan, hän auttoi myös valitsemaan Talisa Soton rooliinsa, sillä 12 ehdokkaasta hän kuvaili Talisaa "would kill for her".
- Dalton ei päässyt Soton koekuvauksiin, joten Davi näytteli niissä Bondin roolin, ja ilmeisen hyvin.
- David Hedison palaa Felix Leiterin rooliin, jossa hänet nähtiin Live and Let Diessa.
- Pahiksen apurina on nuori ja ilkeä Benicio del Toro.
- Wayne Newton on, ainakin minusta, roolissaan veikeä. Hän lähetti tuottajille kirjeen, jossa toivoi edes kameoroolia, sillä hän oli aina halunnut olla mukana Bond-elokuvassa.
- Pedro Armendáriz, Jr. näyttelee Isthmusin presidenttiä, nimi saattaa kuulostaa tutulta sillä hänen isukkinsa näytteli Ali Kerim Beytä, From Russia With Lovessa.
- Elokuvassa on ainakin yksi kohtaus heti alussa, jota muistaakseni Nolan kopioi Batmanissään.
- Paljasjalkavesihiihtostuntin hoitaa maailmanmestari Dave Reinhart
- 80-luvun Aids-hysterian vuoksi Bond ei pane ympäriinsä.
- Desmond Llewelynin Q:lla on tässä elokuvassa se laajin roolinsa. Desmond myös myöhemmin kertoi, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän tienasi oikeasti rahaakin bondista.
- Kokaiinimyllyn luona, kun Del Toro leikkaa Daltonin käsiköydet niin kuvauksissa Del Toro leikkasi vahingossa Daltonin käteen, joten kohtaus piti keskeyttää ja Daltonin haava sitoa.
- John Glen pitää tätä hänen parhaana Bondinaan, vaikka elokuvan stuntit, toiminta ja muu oli hänellä kovan työn takana, koska budjetti oli yhä Octopussyn luokkaa, koska tuottajien taloudellisesti tiukka tilanne.
- Budjettia rajoitti se, että tuottajat yhä makselivat lainankorkoja Moonrakerin osalta.
- Jos elokuva olisi ollut taloudellinen menestys niin Dalton olisi nähty kolmannenkin kerran Bond-elokuvassa nimeltään Property of a Lady.
- Bondin palveluksesta eroamiskohtaus on kuvattu Ernest Hemingwayn talossa, siksi hänen tokaisunsa "I guess this is a farewell to arms"
- Lopussa tankkiin osuvat luodit tuottavat suorastaan säveliä..
- Albert R. Broccoli sairastui kuvauksissa, kun Mexicon lokaation ohuempi ilmanala aiheutti hänelle hengitysvaikeuksia. Häntä ei enää nähty Bondin kuvauksissa.
- Teemalaulun musiikkivideon ohjasi Daniel Kleinman, hänestä tulisi tämän jalkeen Maurice Binderin seuraaja title designerin roolissa.
- Lopussa kuultavasta Patti LaBellen "If You Asked Me To" biisistä tuli yllättäen pieni hitti ja myöhemmin vähän isompi, kun Céline Dion koveroi sitä.
- G.Wilsonin mukaan se todella on Timothy Dalton, joka juoksee räjähtävää tankkirekkaa pakoon.
- Carey Lowell ja Talisa Soto kieltäytyivät Playboy kuvauksista.
- Bondin ja Leiterin laskuvarjohyppykohtauksen kuvaukset eivät menneet ihan nappiin ja Hedisonin valjaat pettivät, hän putosi maahan ja nilkutti loppukuvaukset.
- Gene Simmonsille (KISS) tarjottiin roolia, mutta hän oli estynyt.
- Franz Sanchezin nimi on nyökkäys Frank Sinatralle, joka oli Cubby Broccolin ja Robert Davin ystävä sekä bond-fani, joka olisi halunnut näytellä bondpahista.
- Neljä elokuvan näyttelijöistä on nähty Dynastiassa (Davi, Hedison, Zerbe ja Neame).
- Lopussa kun Bond saa kostonsa (spoileri, sori) on sana/kuvaleikki.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://hermajestyspod.com/episode-8-timothy-dalton/ (yhdessä The Living Daylightsin kanssa)
http://cinematronix.co.uk/ep-25-licence-to-kill-do-you-expect-us-to-talk/
http://nerdist.com/james-bonding-019-license-to-kill-with-amanda-lund-and-maria-blasucci/

Myös kommenttiraitaa tarjolla:
http://cinematronix.co.uk/ep-30-licence-to-kill-commentary-do-you-expect-us-to-talk/


Äänestäjiä yhteensä: 39


Raadin pisteet: 007 ja Lupa tappaa - Licence to Kill
Elokuva 3,35 /5
Teemalaulu 3,35 /5
Bondin esittäjä 3,69 /5
Toiminta 2,38 /3
Tarina 2,12 /3
Soundtrack 2,14 /3
Bondtyttö 1 2,30 /3
Bondtyttö 2 2,36 /3
KA 2,71 / 3,75