007 ja kultainen ase - The Man with the Golden Gun (1974)

http://www.imdb.com/title/tt0071807/
IMDb 6.8
miehet 6.8 naiset 6.7
US 6.8 non-US 6.7

Budjetti $13,000,000, tuotto $97,600,000

Guy Hamilton ohjaa viimeisen kerran, Maibaum ja Mankiewicz kässäröivät (ilmeisesti Maib tuotiin tuunaamaan Mankin pohjalta), Roger Moore on toisen kerran Bond. John Barry palaa säveltämään.
Teemalaulun, jonka sanat ovat vähintäänkin vihjailevat, esittää Lulu ja sitä pidetään yleisesti alempaan kolmannekseen kuuluvana bond-tunnareista.

Moore näyttää edelleen elinvoimaiselta tässä elokuvassa, jota muutoin ei nykyään pidetä niin suuressa arvossa. Elokuvan budjetti pompsahti taas reilusti, mutta tuotto jäi edellisestä selvästi.
Tarina on vähän sekava ja edes erinomainen pahis Christopher Lee Scaramangana ei pysty kokonaisuutta pelastamaan. Monien muistiin on jäänyt myös pahiksen apuri Nick Nack.
Elokuvassa nähdään myös yksi kaikkein rasittavimmista bond-tytöistä, kun Ruotsin lahja Britt Eklandin Goodnight on vähemmän pätevä agentti.


Triviaa:
- Yksi huonoimmin tuottaneita Bond-elokuvia ja kun se yhdistettin kulissien takaisiin ongelmiin niin koko sarjan jatko oli vaakalaudalla.
- Mooren mukaan Hamilton halusi tehdä Bondista taas kovemman ja enemmän Flemingin luomuksen kaltaisen. Yksi tavoista päästä siihen oli kohtaus jossa Bond väänsi Andrean kättä ja uhkasi murtaa sen saadakseen tietoa, Moore ei nauttinut tuollaisista kohtauksista vaan hänestä Bond olisi hurmannut naisesta tiedot ulos.
- Andrean näyttelijä Maud Adams tullaan näkemään tämän jälkeen vielä kahdessa Bond-elokuvassa, Octopussyssa nimihenkilönä ja A View to a Killissä lähinnä vilahtaa taustalla.
- Moore ja Lois Maxwell (Miss Moneypenny) ovat entisiä luokkakavereita.
- Flemingin Bond-kirjoissa Goodnight on pysyvä hahmo ja Bondin sihteeri tai henkilökohtainen avustaja. Elokuvassa Goodnight on jotain ihan muuta..
- "The Man With The Golden Gun" oli 13. ja viimeinen Flemingin Bond-kirja. On jossain määrin arvoitus, että ehtikö hän saada sen valmiiksi ennen kuolemaansa vai täydensikö joku sitä myöhemmin. Kirjeenvaihtonsa perusteella Fleming todennäköisesti sai sen itse valmiiksi, mutta ei ollut kirjaan tyytyväinen ja harkitsi joka tapauksessa Bond-sarjan päättämistä tähän, sillä hän pelkäsi menettäneensä teränsä.
- Kirjalla ei ole juuri mitään tekemistä tämän elokuvan kanssa.
- Tämän elokuvan aikoihin Saltzmanin ja Broccolin yhteistyön sanotaan alkaneen rakoilemaan.
- Scaramangan roolia tarjottiin ensin Jack Palancelle, kunnes sen sai Christopher Lee, Ian Flemingin serkku.
- John Barry katuu vihellys ääntä komean autostuntin aikana, Barry pitää myös tätä elokuvaa hänen huonoimpana elokuvasävellyksenään.
- Moore ja Lee olivat oikeassa elämässä hyviä ystäviä.
- Itämaisen taistelulajin kohtauksia lisättiin käsikirjoitukseen, koska se oli suosittu genre tuohon aikaan.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://jamesbondradio.com/the-man-with-the-golden-gun-reviewed-podcast-036/
http://hermajestyspod.com/episode5/ (yhdessä Live and Let Dien kanssa)
http://cinematronix.co.uk/do-you-expect-us-to-talk-ep-14-the-man-with-the-golden-gun/


Äänestäjiä yhteensä: 49


Raadin pisteet: 007 ja kultainen ase - The Man with the Golden Gun
Elokuva 3,00 /5
Teemalaulu 3,28 /5
Bondin esittäjä 3,79 /5
Toiminta 2,05 /3
Tarina 1,95 /3
Soundtrack 1,88 /3
Bondtyttö 1 2,28 /3
Bondtyttö 2 2,37 /3
KA 2,57 / 3,75