Älä kieltäydy kahdesti - Never Say Never Again (1983)

http://www.imdb.com/title/tt0086006/
IMDb 6.2
miehet 6.2 naiset 6.3
US 6.2 non-US 6.2

Budjetti $36,000,000, tuotto $160,000,000

Tämä on siis se epävirallinen Bond-elokuva. Jo useamman kerran olen näissä kirjoituksissa viitannut seuraaviin avainsanoihin kuten Kevin McClory ja oikeustaistelu.
Tähän elokuvaan se kaikki sitten huipentui. Ian Fleming oli julkaissut Casino Royalen vuonna 1953 eli se oli käytännössä hahmon James Bond syntymä. Sen jälkeen hän oli julkaissut kuusi bond-kirjaa ja yhden novellikokoelman, kunnes hän julkaisi kirjan Thunderball, joka poiki oikeustaistelun.
Fleming, Kevin McClory ja Jack Whittingham kehittelivät yhdessä elokuvakäsikirjoitusta elokuvalle nimeltä Thunderball. Epäilemättä viina virtasi, ideoita heiteltiin ja käsikirjoitusta syntyi. Projekti kuitenkin epäonnistui eikä siitä käsikirjoituksesta elokuvaa syntynyt. Kun sitten Ian Fleming myöhemmin julkaisi kirjan Thunderball niin McClory ja Whittingham haastoivat hänet oikeuteen plagioinnista, sillä he olivat sitä mieltä, että Fleming käytti kirjassaan luvatta heidän ideoitaan.
McClory voitti elokuvaoikeudet Thunderballiin ja elokuvan alussa nähdäänkin teksti, jossa McClory mainitaan tuottajana. Epäilemättä hän teki elokuvalla hyvän tilin. Se ei kuitenkaan hänelle riittänyt ja Thunderballista tuli hänelle pakkomielle. Hän omisti oikeudet Thunderballin elokuvaoikeuksiin sekä Spectreen ja Blofeldiin ja tulevina vuosina hän yritti monen monituista kertaa tehdä elokuvaa Thunderballin tarinan osalta. Seurasi liuta epäonnistuneita projekteja ennen Never Say Never Againia ja sen jälkeen. Vielä 90-luvullakin hän yritti tehdä elokuvaa Thunderballin pohjalta. Hänen tarinaaihionsa olivat toki varsin rajatut, sillä hänellä oli oikeudet käyttää vain Thunderballin sisältämiä elementtejä. Hän opportunistisesti yritti myöhemmin oikeudessa saada nimiinsä koko Bondin elokuvahahmon sekä 3 miljardia EONin elokuvasarjan tuotoista, mutta se ei toki onnistunut.
McClory tuntui käyttäneen koko elämänsä Thunderballin tarinan ympärillä ja se tuntuu hieman jopa surulliselta, jos hän olisi tyytynyt siivuunsa Thunderballista ja sitten Never Say Never Againin tuottoihin ja jättänyt turhat oikeustaistelut väliin niin elämänsä olisi varmasti ollut onnellisempi. Nämä oikeustaistelut heijastuvat vielä nykyhetkeenkin, sillä moni oli tyytymätön tapaan, jolla uusin Bond-elokuva SPECTRE yhdisteli Craigin aikaisempien elokuvien tapahtumat samaan SPECTRE jatkumoon. McClory kuoli 2006 ja vuonna 2013 MGM ja Danjaq saivat oikeudet takaisin Blofeldiin ja SPECTREen, joten he eivät voineet niitä käyttää aiemmissa Craigin elokuvissa. Mikä kyllä näin jälkikäteen ainakin minua harmittaa suuresti, sillä Craigissa on (oli?) erinomainen Bond ja hänen ympärilleen olisi ollut upeaa rakentaa klassinen SPECTRE tarinajatkumo, mutta kun oikeuksia ei ollut niin Quantumilla mentiin, kunnes tuoremmassa hieman väkivalloin sitten runnottiin kaikki yhteen.

Tässä vaiheessa joku saattaa kysyä, että mitäs sitten se kolmas Thunderballin ideoija Jack Whittingham. Oikeudessa hän siirtyi kantajasta Kevin McCloryn todistajaksi, sillä käsikirjoituksen oltua valmis hän oli aikoinaan allekirjoittanut paperin jossa luopui kaikista oikeuksistaan. Hänelle taisi jäädä se lyhin tikku. Whittingham kuoli sydänkohtaukseen 1972.

Itse elokuva on siis uudelleenversiointi Thunderballista, jos se ei jo selväksi tullut. Pääosassa on 52 vuotias Sean Connery, mutta yleinen mielipide käsittääkseni on, että hän näyttää tässä paljon tuoreemmalta kuin Diamonds Are Foreverissa, 12 vuotta aiemmin. Ja varsinkin Connery hoitaa roolinsa paremmin ja suuremmalla innolla.
En ole minäkään nähnyt tätä elokuvaa varmaan kahteenkymmeneen vuoteen, joten itse elokuvasta en osaa liikaa etukäteen kertoa. Käsittääkseni siinä on jokin toimiva videopeliosuus(?) ja Barbara Carreran Fatimaa (tämän elokuvan versio Fiona Volpesta) pidetään erinomaisena bond-tyttönä. Kim Basingeria ei niinkään..

Elokuvan on ohjannut Irvin Kershner (mm. Imperiumin vastaisku, RoboCop 2). Ja onhan elokuvassa mukana Max von Sydow Blofeldina ja koomisena kevennyksenä Rowan Atkinsonin Nigel Small-Fawcett.
Michel Legrand säveltää ja varsin kammottavan 80-lukulaisen teemalaulun Never Say Never Again esittää Lani Hall. Lani on pystynyt selvästi parempaankin sillä 1986 hän sai Grammyn "Best Latin Pop Performance" kappaleesta Es Fácil Amar. Tuon jälkeen hän lopetti, kunnes julkaisi uuden albumin 1998. Hän sai toisen Grammynsa 2013 Steppin´ Out albumin tuottajan ominaisuudessa.
2008 paljastui, että elokuvalle oli tehty toinenkin teemabiisi Never Say Never Again Phyllis Hymanin laulamana. Sitä ei kuitenkaan elokuvassa kuulla, koska elokuvan säveltäjä Legrand uhosi haastavansa tuottajat oikeuteen, sillä hänelle oli luvattu oikeus teemabiisin tekoon.

Triviaa:
- Itämaisia taistelulajeja näyttelijöille opetti eräs nuorimies nimeltään Steven Seagal. Hän mursi harjoittelun lomassa Conneryn ranteen.
- Tarinan mukaan elokuvan nimi tulee siitä, kun Connery kertoi vaimolleen Diamondsin jälkeen ettei hän enää ikinä tulisi näyttelemään James Bondia, kun hän nyt sitten rooliin suostui niin vaimo totesi hänelle: "never say never again".
- Rowan Atkinsonin ensimmäinen elokuvarooli. Televisiosta hän oli jo tässä vaiheessa tuttu ainakin sarjoista Ei yhdeksän uutiset ja Mustan Kyyn 1.kausi. Myöhemminhän hän tulisi näyttelemään mm. bond-parodiassa Johnny English.
- Analyytikot veikkasivat, että Älä kieltäydy kahdesti hakkaisi Octopussyn lippuluukuilla, koska sillä oli Connery, enemmän julkisuutta ja huomattavasti suurempi budjetti kuin Octopussyllä. Mutta, toisin kuin aikansa kekearmstrongit uskoivat niin Octopussy vei kuitenkin voiton.
- McClory harkitsi myös George Lazenbya bondin rooliin, mutta kun Connery suostui rooliin niin asia oli sillä selvä.
- Sean Conneryn uran viimeinen elokuva, jossa hänellä on paljaaksi ajellut kasvot, ei siis partaa, viiksiä tai mitään.
- Barbara Carrera (Fatima) teki rakastelukohtauksensa Conneryn kanssa itse, hän kieltäytyi body doublesta. Ja kun muistetaan eilisestä, että hän kieltäytyi Octopussyn roolista, jotta saisi näytellä tässä elokuvassa Conneryn kanssa..
- Kim Basinger ei ollut koskaan nähyt Bond-elokuvaa, kun suostui rooliin.
- John Barrya pyydettiin elokuvan säveltäjäksi, mutta hän kieltäytyi kunnioituksesta Broccolia ja EONia kohtaan.
- Eläinoikeusaktivistit villiintyivät elokuvan kohtauksesta, jossa hevonen hyppää jyrkänteeltä. Tämän jälkeen tuli normi toimintatavaksi sisällyttää elokuviin teksti "eläimiä ei vahingoitettu kuvauksien aikana", silloin kun näin oli.
- MGM osti itselleen tämän elokuvan täydet oikeudet 1997.
- Lopputeksteissä lukee "Thanks A.K.". Se viittaa Adnan Khashoggiin, saudi asekauppiaaseen, joka antoi heidän kuvata jahdillaan Nabila. Hän möi myöhemmin jahtinsa Donald Trumpille, joka nimesi sen uudelleen nimellä Trump Princess. Nykyään se on saudiprinssin omaisuutta.
- Connerylle annettiin paljon valtaa elokuvan osalta, joka auttoi häntä innostumaan projektista. Hän keskittyi mm. roolituksiin, sillä hän piti EONin elokuvia näyttelijöiden osalta hieman köyhänä. Hänen hyväksynnällään elokuvassa ovat mm. von Sydow, Fox, Basinger, Carrera ja McCowen.
- Bond saapuu kylpylään Bentleyllä, jolla Bond ajoi Flemingin kirjoissa, ei elokuvien tunnetuksi tekemällä Aston Martinilla.
- Kun tämä elokuvaprojekti ensimmäisen kerran julkaistiin niin nimen piti olla "James Bond of the Secret Service" ja Orson Wellesin Blofeld. Nimi muuttui, sillä EON haastoi sen ja oikeus päätti, että se oli liian samanlainen kuin On Her Majestys Secret Service.
- Suurin osa Max von Sydowin kohtauksista on leikattu pois elokuvan teatteriversiosta. Marsha A.Huntin ja Brenda Cowling roolit on leikattu kokonaan pois.
- Richard Donnerille tarjottiin elokuvan ohjaamista, mutta hän kieltäytyi.
- Jack Whittinghamin leskeä tai perhettä ei kutsuttu ensi-iltaan.
- Basingeriltä tuli 1983 kaksi elokuvaa, tämä ja Mimmikuume. Molempien osalta hänet äänestettiin Star of Tomorrowiksi National Association of Theather Ownersin puolesta.
- Ricou Browning ohjasi elokuvan vedenalaiset kohtaukset. Hän hoiti saman homman myös Thunderballissa.
- Basingeristä tehdyssä kirjassa Kimin ex kertoilee, että Connery suuteli antaumuksella Basingeria kuvausten ulkopuolella. Kim vetäytyi irti, mutta epäili, että Connery halusi tehdä vähän enemmänkin. Kimin ex piti Conneryn toimintaa hyvin tökerönä, varsinkin, kun he tunsivat Seanin vaimon.
- Tuottaja Schwartzman halusi elokuvan säveltäjäksi nuoren ja lupaavan kaverin nimeltä James Horner, mutta Connery vastusti ja Legrand sai homman törmättyään sattumalta Conneryyn studion käytävällä.
- Barbara Carrera oli ehdolla Golden Globesissa parhaasta naissivuosasta roolistaan, mutta hävisi sen Cherille (Tapaus Silkwood).
- Elokuvan uusintakuvauksissa Basinger joutui käyttämään peruukkia, sillä hän oli jo leikannut hiuksensa seuraavaa rooliaan varten (Mimmikuume).
- Basinger ei tullut toimeen ohjaajan kanssa ja kertoi, että tämä oli hänen huonoin kuvauskokemuksensa, kunnes tuli elokuva Blondi joka aina sanoi tahdon.
- Brasiliassa elokuvan nimi on portugaliksi "Nunca Mais Outra Vez", joka kääntyy englanniksi "Never Again Once More".

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://jamesbondradio.com/never-say-never-again-review-podcast-014/
http://hermajestyspod.com/episode3/ (yhdessä Thunderballin kanssa)
http://cinematronix.co.uk/ep-19-never-say-never-again-do-you-expect-us-to-talk/


Äänestäjiä yhteensä: 37


Raadin pisteet: Never Say Never Again - Älä kieltäydy kahdesti
Elokuva 2,43 /5
Teemalaulu 2,13 /5
Bondin esittäjä 3,30 /5
Toiminta 1,93 /3
Tarina 1,83 /3
Soundtrack 1,54 /3
Bondtyttö 1 2,33 /3
Bondtyttö 2 2,47 /3
KA 2,24 / 3,75