Elä ja anna toisten kuolla - Live and Let Die (1973)

http://www.imdb.com/title/tt0070328/

IMDb 6.8
miehet 6.8 naiset 6.8
US 6.9 non-US 6.8

Budjetti $7,000,000, tuotto $126,377,836

Guy Hamilton jatkaa ohjaajana, Tom Mankiewicz kässäröi, George Martin hoitaa soundtrack puolen Barryn ollessa estyneenä ja mainion teemalaulun teki ja esittää Paul McCartney.
Ensimmäisen kerran James Bondina nähdään Roger Moore, kuvausten aikaan 45 v, vanhin aloittanut Bond. Sarja oli jo viimeistään OHMSS ja Diamondsien aikana ottanut askeleita kepeämpään komediallisuuteen ja sitä suuntausta entisestään tehosti nostetun kulmakarvan mestari Roger Moore. Vaikka Moorea ei mitään piinkovana agenttina oikein pysty pitämään ja vaikea kuvitella hänen pärjäävän tappeluissa oikein kenellekään, niin komediallinen ajoitus häneltä kuitenkin sujuu.
Hän toi Bondiin runsaasti lisää komediallista kepeyttä, joka tosin jossain vaiheessa meni ehkä vähän överiksi ja homma tuntui lähinnä hassuttelulta.

Elokuva juoni on perusbondeiluun nähden suhteellisen maanläheinen ja vahvasti sidoksissa tuolloin pinnalla olleeseen blaxploitaatioon.
Vihulaiset eivät ole ehkä erityisen mieleenpainuvia, mutta lokaatioissa, stunteissa ja nuoressa 22 vuotiaassa Jane Seymourissa riittää silmäniloa.

Henkilökohtaisesti nautin kyllä stunteista, jotka tehtiin ihan oikeasti eikä vain pompittu screenin edessä studiossa, ja bondeissa tämä perinteinen stunttaus ja pienoismallimeininki eli pitkään kauniina, Skyfallissako alkoivat sitten enemmänkin menemään tähän nykyaikaisempaan pelleilyyn mukaan.

Triviaa:
- Jostain syystä tuottajat halusivat yhä Connerya rooliin, mutta tämä ei suostunut edes aikanaan aivan käsittämättömästä 5,5 miljoonasta palaamaan. Connery kuitenkin koki Mooren erinomaiseksi jatkajaksi.
- Krokotiilifarmin omistaja Ross Kananga suoritti krokotiilistuntin, se vei viisi yritystä, joista neljännessä yksi krokotiileistä sai napattua häntä kengästä.
- Tällä kertaa tuottajat intoutuivat tarjoamaan roolia myös Clint Eastwoodille, koska Likainen Harry, mutta hänkin kieltäytyi perusteella, että rooli kuului englantilaiselle.
- Moore mursi hampaitaan ja väänsi polvensa venetakaa-ajossa, kun moottori hyytyi ja liike vei hänet päin venevajaa. Hän kuitenkin suoriutui kohtauksesta, sillä hänen ei tarvinnut kuin istua veneessä.
- Baron Samedin näyttelijä inhosi käärmeiden kanssa työskentelyä, aika harmillista hänen roolissaan, mutta sen tiukimmankin käärmekohtauksen hän kuitenkin suoritti, sillä Prinsessa Alexandra oli vierailulla kuvauksissa sinä päivänä eikä hän halunnut menettää kasvojaan kuninkaallisen edessä. Myös Roger Moore pelkää käärmeitä.
- McCartneyn mukaan, kun ohjaaja kuuli teemalaulun, valmiina ja orkestroituna, ohjaaja sanoi, "kyllä, ihan hyvä demo, mutta koska teet sen lopullisen version."
- Saltzman piti teemabiisistä, mutta olisi halunnut sen laulajaksi mustan naisen. Myöhemmin Saltzman sanoi, että piti biisistä enemmän Brenda Arnaun versiona, joka myös kuullaan elokuvassa.
- Bondin näyttelijän muutoksen myötä muutettiin hieman myös Bondia. Ei vodka martineja, ei palavereja toimistossa vaan hänen kotonaan, ei hattua, ja sikarit syrjäyttivät tupakat.
- Bondin venehyppy pääsi kolmeksi vuodeksi Guinnessin ennätysten kirjaan pituutensa vuoksi ja kyseisen kohtauksen Pepperin näyttely tuli spontaanisti, ei käsikirjoitettuna. Toisen veneen ei ollut tarkoitus osua poliisiautoon, mutta kun stuntissa niin kävi niin se pidettiin elokuvassa.
- Magneettinen rannekello on Mooren suosikki Bond-vekotin. Vetoketjun avaaminen tapahtui ohuella narulla, jota avustaja veti näyttelijättären alapuolella. Mooren mukaan tuon onnistumiseen meni 29 ottoa.
- Miss Caruson näyttelijän mukaan makuuhuonekohtaus Roger Mooren kanssa oli hiukan kiusallinen Mooren mustasukkaisen naisen ollessa seuraamassa kohtausta.
- DVD-kommenteissa Moore pitää tätä kakkossuosikkinaan omista Bond-elokuvistaan, ykkösenä Spy Who Loved Me.
- Roger Moorea yritettiin hillitä kulmakarvojen nostojensa osalta, kun se oli The Saintin tavaramerkki.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://jamesbondradio.com/live-let-die-reviewed-podcast-030/
http://hermajestyspod.com/episode5/ (yhdessä Man with The Golden Gunin kanssa)
http://cinematronix.co.uk/do-you-expect-us-to-talk-ep-13-live-and-let-die/


Äänestäjiä yhteensä: 50


Raadin pisteet: Live and Let Die
Elokuva 3,77 /5
Teemalaulu 4,33 /5
Bondin esittäjä 4,09 /5
Toiminta 2,60 /3
Tarina 2,32 /3
Soundtrack 2,53 /3
Bondtyttö 1 2,83 /3
Bondtyttö 2 1,62 /3
KA 3,01 / 3,75