007 vaaran vyöhykkeellä - The Living Daylights (1987)

http://www.imdb.com/title/tt0093428/?ref_=nv_sr_2
IMDb 6.7
miehet 6.7 naiset 6.6
US 6.8 non-US 6.7

Budjetti $30,000,000, tuotto $191,200,000

John Glen ohjaa, Maibaum ja Michael G. Wilson jälleen kässäröivät, John Barry säveltää viimeisen kerran Bondissa. Barryn soundtrack oli aikanaan varsin innovatiivinen elektronisten rytmien ja orkestraation sekoitus. Bondina nähdään ensimmäisen kerran Timothy Dalton.

Daltonin nimi Bond-ehdokkaana oli tullut usein aiemminkin esiin, ensimmäisen kerran jo ennen Hänen Majesteettinsa Salaisessa Palveluksessa elokuvaa. Ja ei se kaukana ollut ettei hänestä olisi vieläkään Bondia tullut.

Mooren jälkeen uuden Bondin etsintä oli kovaa. Kolme kovinta ehdokasta olivat Sam Neill, Pierce Brosnan ja Timothy Dalton, jotka kaikki kävivät koekuvauksissa. Michael G. Wilsonin, John Glenin sekä Dana ja Barbara Broccolin mielestä Sam Neill olisi ollut se paras valinta, mutta Albert Broccoli ei ollut hänestä vakuuttunut. Sen jälkeen historian kirjoituksen osalta on ainakin minulle hieman epäselvää kummalle (Dalton vai Brosnan) osaa ensin tarjottiin.

Mutta minun tulkintani on, että Bondin roolia tarjottiin ensin Daltonille, mutta hänellä oli työn alla elokuva Brenda Starr, joten hän ei ollut siinä hetkessä vapaa rooliin, jonka jälkeen Pierce Brosnan nousi suosikkiehdokkaaksi. Hän näytteli tv-sarjassa Remington Steele, johon hänellä oli seitsemän kauden sopimus, mutta sarjan suosio oli pudonnut neljännellä kaudella, joten NBC päätti lopettaa sarjan. Brosnan olisi siis vapaa sopimuksestaan ja seuraava Bond? Mutta sitten huhut levisivät, että Brosnan olisi uusi Bond ja NBC haistoi rahan ja, että Bond-statuksella Remington Steelen suosiokin lähtisi taas nousuun. NBC:llä oli 60 päivän deadline sen suhteen, että Remington Steelen lopetus voitaisiin perua ja näin Brosnanin sopimus sarjan kanssa sittenkin jatkuisi. Bond rintamalla kaikki näytti valmiilta ja oli vain ilmoitusta vaille valmista, että Brosnanista tulisi seuraava James Bond. Sinä 60. päivänä kello 18:30 Brosnan sai kuulla, että NBC päättikin uusia Remington Steelen viidennelle kaudelle.

Broccoli oli ehdoton siinä, että Bond ei olisi mikään tv-näyttelijä sivuhomminaan ja totesi, että "James Bond ei tule olemaan Remington Steele ja Remington Steele ei tule olemaan James Bond". Eikä Brosnanin kanssa tehty Bond sopimusta. Brosnan jäi Remington Steele sopimuksensa vangiksi ja kun Steele ei ollutkaan Bond jäi myöskin sarjan uuden suosion tavoittelu haaveeksi ja lopulta NBC teki Remington Steelen viidettä kautta vain kuusi jaksoa, kunnes se lopetettiin, lopullisesti.
Tämän saagan päätyttyä Timothy Dalton olikin jo vapaana ja hänestä tuli neljäs James Bond.

Teemabiisinä on Barryn ja A-han Paul Waaktaar-Savoyn yhteistyönä säveltämä The Living Daylights. Barry ja A-ha eivät oikein tulleet toimeen keskenään ja yhtenä merkkinä siitä on se, että teemabiisistä syntyi kaksi versiota, Barryn mieleinen versio kuullaan elokuvassa ja A-han kokoelmalevyllä Headlines and Deadlines, ja bändin mieleinen versio heidän levyllään Stay on These Roads. 2006 Waaktaar-Savoy kuitenkin kehui Barryä:"Rakastin niitä asioita mitä hän lisäsi raidalle, tarkoitan, että hän antoi sille todella coolin jousisovituksen. Silloin se alkoi minulle kuulostamaan Bond-jutulta."
Toinen asia missä Barryn ja A-han keskinäinen skisma näkyi oli musiikin käyttö itse elokuvassa. Barry oli maineikas siinä miten hän sai upotettua teemabiisiä myös elokuvan soundtrackiin, nyt A-han biisiä ei soundtrackissä juuri kuulla, mutta siellä kuullaan Pretendersiä, joka alunperin piti olla teemabiisin esittäjä ja oli mitä ilmeisimmin Barryn suosikki siihen. Tuottajat kuitenkin olivat niin innoissaan Duran Duranin biisin menestyksestä edellisessä elokuvassa, että A-han ajateltiin olevan kaupallisempi menestys. Elokuvan lopussa kuullaan Pretendersin If There Was a Man ja elokuvassa Necrosin Walkmanista kuullaan Where Has Everybody Gone.

Elokuva on minusta hyvin toimiva ja viihdyttävä, vaikkakin lopussa aavikolla mennään liian pitkään. Myös aloituskohtaus on minusta yksi sarjan parhaimmistoon kuuluvia. Joe Don Baker Brad Whitakerina on todella raivostuttava.

Päätin tällä kertaa laittaa toiseksi bond-tytöksi Moneypennyn, kun elokuvassa ei oikein selkeää toista bond-tyttöä ole ja nyt on kuitenkin tarjolla ihan uusi Moneypenny.


Triviaa:
- Aloituskohtauksen 004 ja 002 näyttelijöitä ei valittu millä vain kriteereillä vaan siksi, että heidän ajateltiin näyttävän jonkin verran George Lazenbylta ja Roger Moorelta. Käsikirjoittajat halusivat hieman leikkiä yleisöllä, kun elokuvassa olisi uusi bond niin yleisö saisi arvailla kuka noista 00-agenteista olisi se uusi Bond.
- Aloituskohtauksen salamurhaajanhomman piti alunperin hoitaa stuntman, mutta Glen tulikin sitten toisiin aatoksiin, että siihen tarvittaisiin oikea näyttelijä. Rooli annettiin sillä hetkellä työttömänä olleelle Carl Riggille, joka oli kotona hoitamassa vauvaa, kun vaimonsa oli työmatkalla. Heti puhelun jälkeen Rigg jätti vauvan naapuriin, vaimolleen viestin, että hän lähtisi näyttelemään James Bond-elokuvaan ja hyppäsi seuraavaan lentokoneeseen kohti Gibraltaria.
- Dalton hoiti itse alun stuntin jeepin katolla.
- dŽAbon Kara Milovy oli viimeinen blondi pääbondtyttö, kunnes Spectre julkaistiin.
- Toistaiseksi viimeinen kerta, kun M:n toimisto on jossain erikoisessa paikassa.
- Ghetto blasterin raketin laukaisi kuvaruudun ulkopuolella itse Prinssi Charles.
- Käsikirjoittamisen jossain vaiheessa oli sellainenkin tarina aihio, jossa 20 jotain ikäinen bond yhdessä kokeneen agentin Burton Trevorin kanssa hiipivät kiinalaisen sotalordin, Kwangin, majapaikkaan viidakkoon, Trevor kuolisi auttaessaan Bondia pakoon joka kostaisi metsästämällä ja tappamalla Kwangin ja sitten hänet ylennettäisiin 00-agentiksi ja saisi Trevorin vanhan numeron, 007. Broccoli lopulta hylkäsi tuon tarinan, sillä hänestä yleisöä kiinnosti enemmän kuka Bond on kuin kuka Bond oli.
- Tässä elokuvassa on ainoat tarkoitukselliset alastonkohtaukset Bond-sarjassa opening titlesien ulkopuolella. Kun kaksi miestä pakenee pommitetusta rakennuksesta ja kun Pushkinin tyttöystävän toppi vetäistään pois hotellihuoneessa.
- Toisen maailmansodan aikaan SMERSH (Smiert Spionam, death to spies, kuolema vakoojille) oli yksi haara NKVD:tä (myöhemmin KGB:tä).
- Elokuvan loppuun suunniteltiin Erittäin salaisen kaltaista parodiaa, jossa Margaret Thatcherin ja Denisin sijaan olisivat Prinssi Charles ja Prinsessa Diana. Ideasta kuitenkin luovuttiin.
- Joe Don Baker palaisi Bond-elokuviin vielä Goldeneyessa ja Tomorrow Never Diessa, silloin roolinaan CIA agentti Jack Wade.
- Maailmanpyörä, johon Bond vie Karan on sama kuin elokuvassa Kolmas mies. John Glenin ensimmäinen työ oli kuva- ja äänieditointiosastolla siinä elokuvassa. Kolmas mies elokuvassa työskentelivät myös bondeista tutut Guy Hamilton, Bernard Lee, Robert Brown ja Geoffrey Keen.
- Pet Shop Boysin pyydettiin säveltämään elokuvaan, mutta he vetäytyivät, kun kuulivat etteivät he säveltäisi koko soundtrackia vaan vain avausteemalaulun. Mutta jotain ehtivät väsäämään ennen vetäytymistään. Pet Shop Boys - The Living Daylights (Theme For James Bond #2) [Demo Version] ja tuliko siitä lopulta sitten This Must Be The Place I Waited Years To Leave.
- Aston Martin tekee paluun.
- Geoffrey Keenin viimeinen näyttelijän rooli. Hän kuoli 2005 89 vuotiaana.
- Brad Whitakerin rooliin harkittiin Lee Van Cleefiä.
- Elokuvassa on paljon samoja elementtejä kuin Octopussyssä.
- Bond palaa tupakkamieheksi.
- John Barry nähdään lopussa Karan orkesterin kapellimestarina.

Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://hermajestyspod.com/episode-8-timothy-dalton/ (The Living Daylights ja Licence to Kill)
http://cinematronix.co.uk/ep-24-the-living-daylights-do-you-expect-us-to-talk/
http://nerdist.com/james-bonding-023-the-living-daylights-with-cole-stratton/


Äänestäjiä yhteensä: 41


Raadin pisteet: 007 vaaran vyöhykkeellä - The Living Daylights
Elokuva 3,85 /5
Teemalaulu 3,70 /5
Bondin esittäjä 4,10 /5
Toiminta 2,66 /3
Tarina 2,31 /3
Soundtrack 2,25 /3
Bondtyttö 1 2,55 /3
Bondtyttö 2 2,14 /3
KA 2,94 / 3,75