Kuuraketti - Moonraker (1979)

http://www.imdb.com/title/tt0079574/
IMDb 6.3
miehet 6.3 naiset 6.2
US 6.2 non-US 6.2

Budjetti $34,000,000, tuotto $210,308,099

Lewis Gilbert ohjaa viimeisen bondinsa, Mankiewicz hahmotteli tarinan runkoa, josta kuitenkaan kovinkaan paljoa ei Christopher Woodin lopullisessa käsikirjoituksessa ole jäljellä. Mankiewiczin hahmottelemasta rungosta käytettiin kuitenkin osia vielä mm. Octopussyssa alun lentokohtaus ja veitsen heitto ja A View to a Killin Eiffel-tornikohtaus.
Roger Moore on neljännen kerran Bond ja vaikka ikää hänellä on tämän kuvausten aikaan jo yli 50 niin hän näyttää vielä energiseltä, freshiltä, tyylikkäältä ja on fyysisesti paremmassa kunnossa kuin Rakastettuni elokuvassa.
John Barry palaa säveltämään ja score onkin varsin mainio. Teemalaulun Moonraker laulajiksi oli ehdolla Kate Bush ja Frank Sinatra, mutta lopulta sen piti laulaa Johnny Mathis, joka aloittikin hommassa, mutta se jäi kesken, joten Shirley Bassey kutsuttiin pelastamaan tilanne vain viikkoja ennen ensi-iltaa. Hän hoitikin levytyksen hyvin lyhyellä varoitusajalla ja siitä johtuen Shirley ei pitänyt kappaletta täysin omanaan.
Elokuvassa kuullaan teemalaulusta kaksi versiota, alun slovari ja lopussa discoversio.

Kuuraketti on varsin ristiriitaisen, joskin enimmäkseen negatiivisen vastaanoton saanut elokuva. Budjetti oli aivan älytön, mutta huolimatta ristiriitaisesta vastaanotosta se tuotti todella hyvin, ollen sarjan parhaiten tuottanut elokuva, kunnes Goldeneye julkaistiin. Yksi asioista, joissa se jollain tavalla vertautuu Brosnanin viimeiseen Die Another Dayhin.
Toinen on se, että Fleming kirjoitti alkuperäisen Moonraker kirjansa nimenomaan sillä mielellä, että siitä tehtäisiin elokuva, ja vaikka tähän leffaan siitä kirjasta ei jäänyt juuri muuta kun Hugo Draxin nimi niin Die Another Day käytti sitten muutamia muita kirjan elementtejä.

Elokuva on yksi niistä joita helposti haukutaan sarjan huonoimpiin kuuluvaksi, mutta olen vähän eri mieltä. Kyllä, homma menee vähän hoopoksi lopussa kun lähdetään avaruuteen sädepyssyilemään, mutta sitä ennen tämä on paikoin oikein mainio bond-elokuva, Drax on hyvä pahis, sisältää mainioita kohtauksia, Moore on vedossa ja homma on viihdyttävää.

Vähän arvoin laittaisiko bond-tytöksi 2 Corinnen vai Jawsin ihastuksen, mutta menin Corinnella.

Triviaa:
- Bernard Lee nähdään viimeisen kerran M:n roolissa. Tuoppi
- Elokuva päättyy Q:n suulla hiukan härskiin vitsiin..
- Tässä vaiheessa meidän piti nähdä Erittäin Salainen, mutta koska Star Warsin myötä scifikuume (onko Star Wars scifiä, voisin väitellä ettei, mutta..) oli korkealla niin sitä piti hyödyntää. Melkoista opportunismia sarjalta, mutta kun katsoo ristiriitaista vastaanottoa suhteessa tuottoon niin kannattihan se, ainakin taloudellisesti.
- Koska elokuvalla oli niin vähän mitään tekemistä Flemingin alkuperäisen kirjan kanssa niin käsikirjoittaja Wood sai luvan tehdä kirjan elokuvan pohjalta nimeltään James Bond and Moonraker (1979).
- Draxin rooliin harkittiin James Masonia ja lisäksi mm. Louis Jourdania, joka tultaisiin vielä sarjassa näkemään, Kamal Khanina Octopussyssa. Teemalaulun (hänelle tarjottu oli nimeltään Think of Me) lisäksi Frank Sinatralle tarjottiin myös Draxin roolia.
- Lois Chilesille (Holly) tarjottiin jo roolia Amasovana Rakastettuni elokuvassa, mutta hän kieltäytyi siitä, mutta hänestä tuli tähän elokuvaan Holly hänen osuttuaan lennolla ohjaaja Gilbertin vieruskaveriksi, joka uskoi, että hän olisi tähän rooliin juuri sopiva. Chiles oli raskaana kuvausten aikana.
- Jaws nähdään vielä tässäkin elokuvassa, mutta komediallisempana ja pehmeämpänä. Gilbertin mukaan hän sai valtavasti postia lapsilta, jotka tykkäsivät Jawsta, mutta olivat sitä mieltä, että "miksei Jaws voisi olla hyvis pahiksen sijaan".
- Tuottajat epäröivät Dollyn näyttelijän palkkaamista, sillä miten yleisö reagoisi hänen ja Jawsin kokoeroon. Hän sai kuitenkin roolin, kun saivat tietää, että Richard "Jaws" Kielin oikean elämän vaimo oli samaa kokoluokkaa.
- Lois "Moneypenny" Maxwellin 22-vuotiasta tytär Melinda on yksi täydellisistä ihmisyksilöistä Draxin valiorodussa.
- Alun koneesta ilman laskuvarjoa stuntti vaati 88 hyppyä, 5 viikkoa ja sillä saatiin se kaksi minuuttia.
- Gondolan nousu rannalle onnistui viidennellä yrittämällä, neljällä aiemmalla Moore putosi veteen ja joka kerta hänelle piti pukea ylleen uusi silkkipuku. Onneksi se onnistui viidennellä, sillä silkkipukuja ei enää ollut jäljellä.
- Erikoistehosteiden luomisen apuna käytettiin oikeita lasereita.
- Broccoli valitti, että Maurice Binderin title sequence maksoi enemmän kuin Dr.Non koko budjetti.
- Rion kuvauksiin Moore saapui pari päivää myöhässä munuaiskiviongelmien vuoksi, heti saavuttuaan hän käveli koneesta meikkaukseen, tukanlaittoon, puvustukseen, palasi lentokoneeseen ja sitten kuvattiin Bondin saapuminen Rioon.
- Tämä on Shirley Basseyn kolmas laulama teemabiisi sarjalle, lisäksi hän on levyttänyt Pallosalamalle vaihtoehtoisen kappaleen Mr. Kiss Kiss Bang Bang ja Quantum of Solacelle vaihtoehtoisen kappaleen David Arnoldin sävellykseen No Good About Goodbye. Bassey on yhä ainut, joka on esittänyt enemmän kuin yhden teemabiisin.
- Avaruusaseman tuhoutuminen toteutettiin ampumalla sen pienoismalli palasiksi haulikoilla.
- Ensimmäinen elokuva, jossa nähtiin moderni avaruussukkula.
- Elokuvassa on yhdessä kohtaa kuultavissa 5 nuottia Kolmannen asteen yhteys-elokuvasta, Spielbergin luvalla. Myöhemmin Spielberg pyysi Broccolilta luvan käyttää 007-teemaa Arkajaloissa.
- Spielberg oli myös tapetilla bond-ohjaajaksi, kunnes tuli George Lucas ja Kadonneen aarteen metsästäjät.
- Mooren on arvioitu antaneen noin 390 haastattelua tämän elokuvan markkinoinnin yhteydessä.
- Kaapelikärrystuntin yhteydessä koettiin jänniä hetkiä, kun stunttimies liukastui ja ajautui roikkumaan henkensä edestä. Kuvausryhmä ei voinut muuta kuin katsoa kauhuissaan kuvauspaikaltaan.
- Barbara Bachin lyhyt vierailu Anyan roolissa oli suunnitelmissa, että hän olisi ollut se nainen Gogolin pedissä. Mutta ajatuksesta luovuttiin vain viikkoja ennen kuvauksia.
- Moore nautti Pariisin kuvauksista, sillä siellä 8 tuntia päivässä on sallittu maksimityöaika.
- Venetakaa-ajo Venetsiassa oli haastava, siellä kun nopeusrajoitus on 5 solmua.
- G-laitekohtauksessa Mooren naamaan kohdistettiin paineilmaa, sen seurauksena hänen kasvonsa olivat sen jälkeen aika mustelmilla.
- Kirjassaan Moonraker Fleming kirjoittaa, että kun Bond täyttää 45 hänet otetaan pois 00-listalta ja siirretään paperihommiin. Moore oli 45 ensimmäisessä Bond-elokuvassaan.
- Joidenkin tietojen mukaan Sylvia Kristel kävi koekuvauksissa Corinnen rooliin.


Elokuvan katsomisen jälkeen voi kuunnella analyysit leffasta:
http://jamesbondradio.com/moonraker-reviewed-podcast-049/ (osa 1)
http://jamesbondradio.com/moonraker-reviewed-part-2-podcast-050/ (osa 2)
http://hermajestyspod.com/episode6/ (yhdessä Rakastettuni kanssa)
http://cinematronix.co.uk/do-you-expect-us-to-talk-ep-16-moonraker/


Äänestäjiä yhteensä: 40


Raadin pisteet: Kuuraketti - Moonraker
Elokuva 3,12 /5
Teemalaulu 3,07 /5
Bondin esittäjä 3,84 /5
Toiminta 2,30 /3
Tarina 1,84 /3
Soundtrack 2,00 /3
Bondtyttö 1 2,44 /3
Bondtyttö 2 2,20 /3
KA 2,60 / 3,75